Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

İNSANI VE TOPLUMU AYAKTA TUTMAK - http://www.catak.info/
   
 

Mehmet VARICI ¬

Mehmet VARICI

 İNSANI VE TOPLUMU AYAKTA TUTMAK

İNSANI VE TOPLUMU AYAKTA TUTMAK
 Yazı Boyutu

 Tarih : 7.01.2024 - 21:38:18 


Descartes’e atfedilen “Düşünüyorum, öyleyse varım.” yaklaşımına dayanarak insanı diğer canlılardan ayran temel özelliğin “düşünce” olduğu vurgusu, “toplum” tanımını koyun sürüsüne indirgemektedir.


İnsan zihnini şekillendiren en önemli faktörlerin başında yakın çevresinden topladığı görsel ve işitsel uyarıcılar gelir. Uzak çevrenin dayattığı uyarıcılar da etkili olmakla birlikte yakın çevrenin yaptığı etkinin yanında çok sönük kalmaktadır. Çünkü insan daha çok yakın çevresine güvenir, lâkin sokak diliyle ifade edecek olursak insan en büyük darbeyi genelde yakın çevresindeki sevdiği ve güvendiği kişilerden alır.

Toplum, koyun sürülerinin bir ağılda toplandığı gibi insanların belli bir coğrafyada bir araya gelerek oluşturdukları topluluk değildir. Koyun sürüleri çobanlarının yönlendirmeleriyle ağıldan çıkarlar, ağıla girerler ve çoban sopasının gölgesinde toplanırlar. Pavlov'un tepkisel koşullanma deneyinde olduğu gibi koyun sürüsünün yeri, yönü ve zamanı çobanın dişleri arasından çıkan ıslığa bağlıdır. İnsan, dört temel özelliği ile diğer canlılardan ayrılır; düşünce, duygu, tutum ve inanç. Descartes’e atfedilen “Düşünüyorum, öyleyse varım.” yaklaşımına dayanarak insanı diğer canlılardan ayran temel özelliğin “düşünce” olduğu vurgusu “toplum” tanımını koyun sürüsüne indirgemektedir. Bu tanımdan beslenen Avrupa tarzı toplum yapıları aslında toplum olmaktan ziyade kitle yığınlarıdır.

İnsanın hayat serüveni mayanın ana rahmine düşmesiyle başlarken yaşam serüveni ise düşünce melekelerinin gelişmesiyle başlar. Hayat serüveni sadece insanlara ait olmayıp diğer bütün canlılarda da kendini göstermektedir. Ancak yaşam serüveni ise sadece insana özgü olup insanın değerini belirleyen bir muhasebe ölçeğine dönüşür. İnsan hayatının sürdürülebilirliği güdüsel olup fizyolojik ihtiyaçların teminine bağlıdır. İnsanın ve diğer bütün canlıların hayat bulmaları ve bunu sürdürmeleri kendi iradelerinin dışında gelişir. Yaşam ise irade meselesi olup insan zihninin bir ürünüdür. Bunu müteahhit-ev-ev sahibi/kiracısı  ilişkisiyle izah edebiliriz. Müteahhit; binanın daire, kat ve oda sayısını teknik şartlara göre belirler, tasarlar, inşa eder ve satar. Eve yerleşen sahip veya kiracı; evin boya-badana, döşeme, kapı, dolap gibi özelliklerini dilediği gibi değiştirebilir, eşyalarını kendi zevk veya estetik anlayışına göre yerleştirebilir, dilediği duvarın dilediği noktasına dilediği gibi çivi çakabilir. Ancak! Tüm bunları yaparken binanın temelini ve taşıyıcı kolonlarını sarsacak yıkıcı değişimler yapamaz. Eğer binanın dengesini bozacak değişimler yapılırsa çöküş kaçınılmazdır. Yaşadığımız asırda buna şahit olmamak mümkün müdür!

Yukarıda bahsettiğimiz ve insana özgü olan düşünce, duygu, tutum ve inanç melekelerinin özelde toplumların, genelde bütün insanlığın ayakta kalabilmesi için oynadıkları kolon vazifelerini ve bu özelliklerinin son asırlarda nasıl aşınmaya başladığını yer-yön-zaman ekseninde ele almaya çalışacağım bir yazı dizisine niyetlendik.

Çıktığımız bu yolda Allah’ın bizi muvaffak kılması duası ile…

Yazı: Mehmet Varıcı



 
1 2 3 4 5   Bu Yazıya Toplam 45 Puan Verildi
 Kaynak :  Mehmet VARICI

 Kategori  Köşe Yazısı

125 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Yazara Ait Diğer Yazılar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Mayıs 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 1
 Bugün : 39
 Dün : 312
 Toplam : 1256811
 Ip No : 18.220.160.216
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2070 32.2650
  Euro 20.6774 20.8144
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

4.751,03 saniye.