Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Rehbere Muhtacız Dünden Daha Çok - http://www.catak.info/
   
 Rehbere Muhtacız Dünden Daha Çok

Rehbere Muhtacız Dünden Daha Çok
 Yazı Boyutu

 Tarih : 19.07.2009 - 17:16:43 


Vakıf” insan başka bir yönü ile vâkıf” insan… Sakın ola ki, sıra” ve sıradan insanları bunlar ile karıştırılmamalı ve mutlaka vakıf insan ile “vâkıf insan”ların dinleyicisi, müdavimi, aşığı, yoldaşı olmanın yolunu aranmalı ve bulmalıyız.


 
İnsanlar vardır bir derya gibi, insanlar vardır bir gayya gibi. İnsanlar vardır peygamber izinde, insanlar vardır iblis çizgisinde. İnsanlar vardır hâk yolcusu, insanlar vardır batıl kolcusu. İşte bunları tanımak bizim yaradılışımıza uygun hareket edip etmediğimize de bağlıdır.
 
Zıtlıklar olmasa idi doğrular da olmazdı ve dahi bulunamazdı.

"Vakıf” insan başka bir yönü ile "vâkıf” insan… Sakın ola ki, "sıra” ve "sıradan" insanları bunlar ile karıştırılmamalı ve mutlaka "vakıf insan" ile “vâkıf insan”ların dinleyicisi, müdavimi, aşığı, yoldaşı olmanın yolunu aranmalı ve bulmalıyız.

Çünkü, "vakıf” ve “vâkıf" insanlar, ilmi ile âmil ve bildiklerini vahy süzgeçlerinden geçiren ve insanlara ihtiyaçları ve kapasiteleri, yani kapları kadar aktarmasını bilen insanlardır. Bir başka ifadeyle, bu tip insanlar, kaşıkla verilecek kişiye kaşıkla, kepçeyle verilecek kişiye ise kepçeyle verenlerdir. Ehl-i hâl insanlardır.

Oysa "sıra" ve “sıradan” insanlar, sadece gördüklerini ve duydularını taklit ve aktarma istidadında ve iktidarında olan birer posta gibidirler. Duyarlar ve söylerler. Bir kulaklarından girer, diğer kulaklarından çıkar veya dillerinden akar gider. Kalplerine sirayet etmez sözler ve haller.

“Sıra” ve “sıradan” insanlar, sağdan soldan okuduklarını, şundan bundan duydukları malumatları; bilgi ve bilgi kırıntılarını olduğu gibi aktaran, yani hiçbir fikir eleğinden, düşünce süzgecinden geçirmeden, bilgi ve bulgu diye olduğu gibi çevresindeki insanlara veya ulaşabildiklerine postalayan kişilerdir.

Bu hâl ve ameldekiler, insanları sadece vitaminle beslemeye kalkışan ve onların bağırsaklarının tıkanmasına sebep olan acemi annelere veya yeni yetme diyetisyenlere benzerler. Bunların hiçbir fikrî çileleri olmadığı gibi, iman-amel bütünlüğü ve uyumluluğu olan insanların pratiğine dair derinlemesine bilgileri de yoktur.

“Sıra” ve “sıradan” insanların, genç insanlara faydadan çok zararları vardır ve zararları dokunur. Çünkü, bunların fiilleri, "ihya" ve "inşa" değil, olsa olsa "denetleme" ve "yemlendirme"dir.

Hakikaten  "vakıf” ve “vâkıf" insanlar çevrelerine aldıklarını, dizleri dibine oturttuklarını, sohbetlerinden istifade ettirdiklerini kelimenin tam anlamıyla iyiyle, güzelle, doğruyla, hâk ile ve hakikatle ihya ederler; ya da alıcılarının istidatlarına göre, iyiye, güzele, doğruya, hakka ve hakikate yönlendirirler.

"Sıra” ve “sıradan" insanlar ise çevrelerine aldıklarına, dizleri dibine oturduklarına ve sohbetlerinden istifade ettirdiklerine iyi, güzeli, doğruyu, hâk ve hakikati verdiklerini sanırlar; fakat hiçbir şekilde insanların istidatlarını hesaba katmadan ne yaptıklarının şuurunda da değildirler.

“Sıra” ve “sıradan” insanlar isteseler de, muhatap olduklarının ihtiyaçlarını, istidatları kavrayacak ve değerlendirecek bir kabiliyete ve gönül ve bilgi derinliğine sahip değillerdir.

Çıkınlarında daha çok noksanlıklarından ve cılızlıklarından neşet bulan; arkasına sığındıkları "yasak" kelimesi vardır.

Münakaşadan,  mütalaadan ve münazaradan asla hoşlanmazlar. Bekledikleri odur ki, ne söylemişlerse o doğru olarak kabul görsün, hıfzedilsin ve bir başkasına yalnızca o aktarılsın. Yani demek isterler ki,"üzümünü ye de, bağını sorma".

“Vakıf” ve “vâkıf” insanlar bal yapan arılar gibidirler. Kendilerine verilen ilahi emir gereği, hangi zaman diliminde, hangi çiçekleri dolaşacaklarını ve çiçeklerden derute ettikleri bal özünden ne tür bir bal yapacaklarını bilirler. Dağdan, taştan, ovadan, kırdan hülasa her yerden şifa toplarlar ve dağıtırken de şifa verirler.

“Sıra” ve “sıradan” insanlar, su taşıyan borudurlar veya hayatı yemeden, içmeden ibaret sanan mahlûk gibidirler. İçlerine neyi koyarsanız onu karşı tarafa aktarırlar; içindeki kloruyla, kumuyla, kireciyle ve yosunuyla; ıslah olmamış bedeni ve ahlakıyla... Bir elekleri ve süzgeçleri yoktur “sıra” ve “sıradan” insanların. Onlar akıllarına ilk gelen, ya da önlerine ilk çıkan her kaynağa, bilgi ve bilgi kırıntılarına “hortumlarını” uzatmışlar ve zanlarınca bir güzel yüklemişlerdir kendilerini. Sonra ne mi olacak? Hazmedemediklerini sağa sola boşaltacaklar ve etrafındakileri zehirleyeceklerdirler.

İçinde mikrop varmış, kum varmış, kireç varmış, yosun varmış; ahlaksızlık varmış, tefrika varmış, irtikâp varmış, haram varmış ne gam, ne keder…

Başta dediğim gibi, "vakıf” ve “vâkıf" insanlarla, "sıra ve sıradan" insanları asla ve kata birbirlerine karıştırılmamalı ve çok zor da olsa, mutlaka "vakıf” ve “vâkıf" insanlar aranmalı, bulunmalı ve onların rehberliğine rağm olunmalıdır.

Elbette birincisini bulmak kolay, asıl ve asil olanı bulmak ise, gerçekten de, zor ve niyetimize de bağlıdır. Ama “imkânsız” demedik. Zorluklar; sıradanlık, muhataplık, yaradılışın gayesini künhü ile idrak etmişlik farkındandır.

Sıradanlaşmadan bu büyük kalite ve keyfiyet farkını fehmedemesek; kazananlar bizler değil onlar, yani "sıra” ve “sıradan" insanlar olur.

Uzun çağlardan beri ne yazık ki, en büyük kaybımız, “vakıf” ve “vâkıf” insan tipi ile “sıra” ve “sıradan” insanlar arasındaki farkı gereği gibi kavrayamamış olmamızdan, "vakıf” ve “vâkıf" insan arayışında gerekli itinayı ve sebatı gösterememiş olmamızdan kaynaklanmaktadır.

Siz hangisinin peşindesiniz veya hangisini aramaya başladınız?

Site Editörü



 Editör :  Ahmet KARAHAN

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 35 Puan Verildi
 Kaynak :  Ahmet Karahan

 Kategori  Editörden

1971 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 2
 Bugün : 333
 Dün : 386
 Toplam : 1252806
 Ip No : 18.191.236.174
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.3389 32.3971
  Euro 20.6724 20.8093
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

60.577,91 saniye.