Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

KESKİN TIRPANDAN PARÇALANMIŞ MOTOR MİSİNASINA KÖYÜN DEĞİŞEN YÜZÜ - http://www.catak.info/
   
 KESKİN TIRPANDAN PARÇALANMIŞ MOTOR MİSİNASINA KÖYÜN DEĞİŞEN YÜZÜ

KESKİN TIRPANDAN PARÇALANMIŞ MOTOR MİSİNASINA KÖYÜN DEĞİŞEN YÜZÜ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 4.02.2024 - 00:24:38 


Bu döngüden kazananlar küresel sermayeciler, ithalatçılar, çarşıdaki esnaf ve petrol istasyonları. Bunların yanında kazanan tek köylü ise para karşılığında motoruyla bahçe temizliği yapan Ali Gillerin Bekir.


1. Hikaye

Oluğun başına oturdu ve heybesinden çıkardığı kuru ekmeğini yarı dökülmüş dişleriyle ısırmaya başladı. Ekmeğin kokusunu alan topal koyun yaklaştı ve meleyerek kafasını ekmeğe uzattı. Değneğiyle koyunu uzaklaştırmaya çalışan yaşlı çoban, gömleğinin sarkmış yeniyle alnının terini sildi. Ufakların derinliklerinde gözleri kaybolurken aklına köy düştü.

Havalar bu yıl oldukça yağmurlu geçiyordu. Köyde ot biçmek, hele hele hasbelkader biçilse bile biçilen otu kurutmak, imkansızlığın sınırında çok zor olacağa benziyordu. Oğlu Hasan fındık bahçelerinin otunu biçebilmiş miydi? Biçse bile kurutabilecek mi? Geçen yıl kendi bahçelerinin otu yetmediği için birkaç gurbetçi komşuları olan Ahmet’in bahçelerinin otunu para karşılığında biçip harmana taşımışlardı. Kışı ancak bu şekilde geçirerek bahara ulaşabilmişlerdi.

2. Hikaye

İpini her çekişinde hır hır sesi çıkarıp hemen susan motor bir türlü çalışmadı. Geçen yıl aldığı bu motorun borcunun bir kısmı hâlâ ilçedeki nalburun hesap defterinde yazılı durmaktadır. Ne kadar denediyse de motoru çalıştıramayan Hasan, homurdanarak motorun yanı başına oturdu ve bir sigara yaktı. Sabahtan beri kaç depo benzin yakmasına, metrelerce misina kırmasına rağmen bir türlü işi yol aldıramamıştı. Bahçeye bir göz gezdirdi. Bu yıl ne kadar da pislenmişti bu bahçe! Çocukluk ve gençlik yıllarını hatırladı. Bahçelerin otunu tırpanla biçip kuruturlar, kışın bu otla hayvanlarını beslerlerdi. Bahçeler o kadar temiz olurdu ki fındık sezonunda bahçede ot bulamayan hayvanları beslemek için bahçe içindeki pelit, meşe ve gürgen gibi ağaçların dalları budanır ve hayvanlara yedirilirdi.

Hasan geçmişin anılarına dalmışken yan bahçeden gelen Ahmet, selam vererek Hasan’ın yanına oturdu. Hasan’a biraz kırkın biraz imalı baktı ve “Sen de çok değiştin be Hasan!” diye sitem etti. Hayırdır dercesine bakan Hasan’a gözlerini dikerek “Eskiden bize yalvarırdınız, bahçelerimizin otunu biçip almak için. Hatta bunun için para bile verirdiniz bize. Şimdi ise ben sana para teklif ettiğim halde bahçemizin yanına bile uğramıyorsun!”

Kaşlarını çatan Hasan, “Bak şu benim bahçemin yüzüne! Bir de şu motorun bana çektirdiğine bak! Ah be Ahmet! Elimden gelse, gücüm yetse kendi bahçemi halledip senin bahçelerini de temizlemek isterim. Ama olmuyor işte, yetişemiyorum.” diye kendini savundu ve devam etti, “Ali Gillerin Bekir günlüğü iki bin (!) liradan bahçe temizlik işleri yapıyor. Motoru, benzini, misinası hatta yemeği bile kendine ait, sen hiçbir şeye karışmıyorsun. Sınırları göster yeter.”

Değişen Kırsal Ekonomi

Tarım ve hayvancılığa dayalı kırsal ekonominin nasıl bir dönüşüm geçirdiğini yukarıda paylaştığım iki hikayeyle özetlemeye çalıştım. Eskilerden köyde yapılan her türlü iş birbirini destekler ve beslerdi. Bir köylünün cebinden çıkan para, genelde diğer köylünün cebine girer ve hem veren hem de alan için katma değer sağlayacak bir etkileşim oluştururdu.

Bahçenin otunu ister bahçe sahibi biçsin ister bir başkası, biçen de biçtiren de bu ottan ekonomik olarak fayda sağlardı. Ayrıca bahçeler ek bir emek ve para harcanmadan fındık sezonuna tertemiz hazır hâle gelirdi. Bugün ise tamamen farklı bir durum söz konusu: Bahçenin otu ziyan oluyor, hayvancılık zayıflıyor. Bu döngüden kazananlar ise küresel sermayeciler, ithalatçılar, çarşıdaki esnaf ve petrol istasyonları. Bunların yanında kazanan tek köylü ise para karşılığında motoruyla bahçe temizliği yapan Ali Gillerin Bekir.

***

İnek, koyun, keçi, tavuk…

Et, süt, yoğurt, yağ, yün…

Fazla gevezelik etmektense söylemek istediğim şeyleri, siz kıymetli okuyucularımın tahayyülüne bırakıyorum…



 Editör : Mehmet VARICI

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 15 Puan Verildi
 Kaynak :  Mehmet VARICI

 Kategori  Köşe Yazısı

60 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 6
 Bugün : 218
 Dün : 649
 Toplam : 1252305
 Ip No : 18.226.34.107
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4527 32.5111
  Euro 20.6660 20.8029
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

41.035,59 saniye.