Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Çataklı Olmak - http://www.catak.info/
   
 Çataklı Olmak

Çataklı Olmak
 Yazı Boyutu

 Tarih : 3.01.2016 - 23:46:28 


Bu sefer biraz şanslı idim. Çünkü azda olsa önceden kazandığım tecrübem vardı. Biraz da büyümüştüm.


Yolu ve okulu olmayan bir köyden yedi kilometre uzakta bulunan o günkü adı ile Harşit İlkokulu’na kadro yok diye ilk yıl kaydı yapılmayan, gelecek yıl yarı kavga, gürültü, tartışma ile zar zor kaydı yapılabilen, 7-8 yaşlarında bir çocuk, karda kışta, daracık, inişli, yokuşlu patika yollardan, yol üzerinde bulunan derelerin üzerine, iki ağacı bir birine çivileyerek eğreti şekilde kurulmuş olan dal köprülerden, ayaklarına sular dolarak tam bir buçuk yıl gelip giderek ikinci sınıfın sömestri tatiline kadar okuma fırsatı yakalamış olan ben, köyümüzde bulunan kuran kursu binasının köy gücü ile okula dönüştürülmesi ile naklim köye aktarılarak tek öğretmenli, birleştirilmiş beş sınıflı, kimi uzun, kimi kısa, kimi önlüklü kimi önlüksüz arkadaşlarım ile zevkli ve bol renkli bir ilkokul hayatı yaşadık.

Tam ilkokul biterken Harşit’e ortaokul geldi. Yolumu yeniden başa döndürdü. İlkokuldan yarım bıraktığım yolu sanki sen misin yolu yarıda bırakan dercesine sil baştan bir üç yıl daha gelip gitmeye başladık.

Bu sefer biraz şanslı idim. Çünkü azda olsa önceden kazandığım tecrübem vardı. Biraz da büyümüştüm. Birkaç tane de arkadaşım olmuştu. Zaman, zaman kavga edip, bir birimizin ağzını yüzünü patlatıp, üstünü başını yolup yırtsak bile, en azından yalnız değildim.

Tam ortaokul bitti derken yaz tatilinde babam Almanya’ya gidince bir yıl eğitime ara vermek zorunda kaldım. Bu arada köyümüze bir yol yapımı çalışması başladı. Amma ne sevindik. Ne sevindik. Yol Güdül Köyü’nde tam dedemle halamın evinin arasına gelince çok yorulmuş olmalı ki yaklaşık on beş yıl dinlenmek zorunda kaldı. Öyle bir kalış ki yolun üst kısmında dedem fako, alt kısmında halam fako, ön tarafında dayılarım fako. Her tarafı fakolar kesti. Biz yine yolsuz izsiz kaldık. Ta ki babam rahmetli ve yakın on beş arkadaşının başlattığı bir çalışma ve yapılan taahhütlerle mutlu sona ulaştık.

O yıllarda ilkokula kız çocukları gönderilmek istenmiyordu. Gidebilenler öğretmenin zorlaması ile ilkokulu köyde olduğu için ehveni şer okuya bilmişlerdir. İlkokuldan sonrasını nerede ise düşünmek mümkün değil. Çok büyük kavgaları ve mücadeleleri göze almak demekti. Öyle de oldu.

Halen ülkenin değişik yerlerinde kamu görevi icra eden beş altı tane köyümüzden okuyan bayan arkadaşların sanırım kulakları çınlıyordur. Onların babaları ile bizzat onlar için az mücadele etmedim. Ağır sözlere muhatap olmak durumunda kaldım.

Nereden nerelere geldik. Önümüzdeki haftalarda köy derneğimizin seçim ve daha iyi bir dernekçilik nasıl olur diye fikrimi soran Sayın Başkanımız Rahman Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bu anılarımı hatırlamama vesile oldu. Hepsinden önce bu günlere gelmemize emeği geçen, zerre kadar da olsa, katkı sunan köyümüz büyüklerine en derin saygı ve hürmetlerimi, ahrete irtihal etmiş olanlara Allah’tan rahmet ve mağfiret diliyorum. O şartlarda bize bu hizmetleri onlar sunmasalardı, bizler bu gün bu güzellikleri konuşup tartışıyor olamayacaktık. Biz onların eseriyiz. O günkü şartlarda imkânları ve güçleri o kadarına yetmiş ve onu da bizden esirgememişler. Şüphesiz daha fazla imkânları olsa daha fazla şeyler yaparlardı. Allah onlardan ve cümlesinden razı olsun.

Bu gün o günlerdekine oranla çok daha fazla imkânlara sahip olduğumuza göre, bizlerde bizlerden sonraki gelecek neslin alt yapısını oluşturma sorumluluğunu taşıyoruz. Neler yapa bileceğimizi gözden geçirip olabileceğin en güzelini yapmak için herkesin sorumluluk alacağından hiç kuşku duymuyorum.

Bu anılarımı değerli gençlerimizin bilmesi ve nerelerden hangi zorluklardan bu güne geldiğimizi görmeleri için yazdım. Oralardan buralara kadar gelmiş isek, buralardan çok daha güzel noktalara çok daha kolay ve rahat ulaşırız diye düşünüyorum.

Yazı: Hasan BAYRAM (03/01/2015)



 Editör :  Ahmet KARAHAN

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 165 Puan Verildi
 Kaynak :  Ahmet KARAHAN

 Kategori  Serbest Kürsü

3345 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
KUSURLU TARİH OKUMALARI 1: Tarih Bağnazlığı

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
KUSURLU TARİH OKUMALARI: Hamasetten Arındırılmış Bir Tarih Mümkün mü?
Her topluma hatta her insanı hakkaniyetle kapsayan, kucaklayan ve koruması altına alan evrensel objektif bakış açısının varlığından bahsetmek mümkün mü?...
 
 Takvim

Mart 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 25
 Bugün : 233
 Dün : 302
 Toplam : 1235441
 Ip No : 23.20.220.59
     

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2448 32.3029
  Euro 21.5681 21.7109
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

46.952,46 saniye.