Anlatan: Salim YAMAK (26.07.2009)
1935 doğumluyum. Beşir’den gelmeyiz. Çobanoğulları adını çobanlıktan almayız. Köye ilk Melikler gelmiş. Onlardan sonra Çoban Alioğulları gelmiş.
İlk gelenlerin zamanında köyde ev halkumları varmış. Ama insan yokmuş. İnsanların neden gittiğini bilmiyorum.
Şeceremiz: Salim- Ali- Ahmet…
Yamaklular- Ahmet- Mehmet- Dram Mustafa…'dan gelmeler.
Mektep ilk olarak Annakgıranı’ndaki Hamid Ağagiller’in yerinde, fındık ve avu çubuğundan ördük, çamurdan sıvadık ve okuduk. Namaz eski camide kılınıyordu. Daha sonra Estigiller'in evinde kılınıyordu. Mektep de o aralar Estigiller'in evinde de okundu. Estioğlu Mustafa’nın evinde.
Hıdırellez’de Fıçıçiftliği’nin düze yağ, yoğurt, süt getirilirdi. Yenir, içilir ve dua edilirdi.
Giyim olarak şal, pantolon ve dokuma gömlek vardı. Kedi Bekir denen adam getirirdi. Geçerli ve tek bulunan Kayseri dokuması yeşil-beyaz idi.
Bizim zamanımızda elbiseler dokumadan idi. Herkeste de bulunmaz idi. Ben evlenirken üç kişiden gelin elbisesi aldım. O yıllar eteği gunalı, kara lastiğin çıktığı yıllardı. Gelin olacaklara, “lastik almadan gitme” derlerdi.
Yatak yorgan yapacaksa, kızıl alıç, diğer adıyla “çalı otu” alınırdı. İmece olarak gidilirdi. Kızıl alıç, Kızılalı' dan gelme idi.
Bekteş (Mehmet Yamak) emimdir. Fadime (Hacıkara oğlu Galip'in karısı), Mino (Salim/Mehmet Yamak’ın eşi). Erkekler Bekteş, Mustafa (Gevenin Hasan’ın babası) ve Ahmet (Ahmet babamdır.)
Demen Ali iki evlidir. Aslı Kayaoğulları’ndan, birisi de Mollo Hasan’ın bacısı Fatma. Sık sık babasıgillere kaçarmış. 1934’teki gargunda kaçarken çok korkmuş ve bir daha geri dönmemiş, yani kaçmamış.
Kayaoğlu Aslı’nın Bekteş, Fadime ve Mino çocuklarıdır. Molla kızı Fadime’den ise, Ahmet ve Mustafa büyüklerimizdir.
Not: Bazı bölümler metinden çıkarılmıştır.