Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Bir Günlük Çile - http://www.catak.info/
   
 Bir Günlük Çile

Bir Günlük Çile
 Yazı Boyutu

 Tarih : 2.03.2013 - 18:59:57 


Kadın, bütün eşyaları ve yiyecek ve içecekleri sırtına alacağı sepete koyduktan sonra yola koyulur. Bey aheste aheste, eli belinde yol alır.


Analarımız dünün taze hayallerini taşıyan ve geleceğin umutlarını sinelerinde barındıran genç mimarlardır. Eskilerden bahsederken, köylü olmamın ve köylü kadının çektiği sıkıntıları, derin bir oh çekerek anlatırlar. Size bir yaz gününde, bir kadının günlüğü özetlemek isterim.

Kör ve alaca karanlıkta kalkar... Gün doğumunu ilk o görür... Sabah ötüşen kuşların ilk ötüşünü o duyar… Rahmetin yağdığı zaman o tanık olur... Bir telaşla evde yaşayan bütün diğer canlılara yemek hazırlamak için soba veya ocağı yakar. Sabah namazını kılan kadın, eğer kocası namaz kılıyorsa, beş-altı defa onu kaldırmak için odasına veya yatağının başına gideeer-geliiir. (Koca/herif/erkek namazı kılınca tekrar uykuya dalar)... Ateşi yakan ve namazını eda eden kadın, hayvanların bakımı için ahıra iner. İneklerin sütünü sağar, altını temizler, önlerine ot ve yallarını koyar.

Hayvanların bakımı hayli zaman alır. Ahırdaki işlerini tamamlayınca, kapıdaki köpek(ler) yallanır. Kediler doyurulur. Eğer tavuklar varsa mısır harmanından arta kalan darılarla yemlenir. Hayvanların bakım işini yapan kadın, eve girer. Sabah kahvaltısı için ateşe veya ocağa koyduğu sudan çorba, unnama, çay veya pilav yapar. İnek(ler)den aldığı sütü kaynatır. Varsa çocuklarını kaldırır. Kocasını kaldırmak için epeyce zahmet çeker.

Hayli uğraşıdan ve zahmetten sonra sofraya oturulur, kahvaltı yapılır. Kadın alelacele sofrayı musluğa kaldırır. Bundan sonra yapacağı ilk iş bulaşıkları yıkamaktır. Bunları yaparken o gün tarlaya, bahçeye veya yabana götürülecek yiyecekleri hazırlayıp sebepte koyar. Eğer ahırda yaymaya götürülecek hayvan varsa, hayvan(lar) ahırdan çıkarır.

Kadın, bütün eşyaları ve yiyecek ve içecekleri sırtına alacağı sepete koyduktan sonra yola koyulur. Bey ise aheste aheste, eli belinde yol alır. 

Öğleye kadar ne iş varsa beraber yapılır. Erkeğin sigara ve dinlenme molaları onun çalışmasına heder getirmez!? Öğle vakti olunca, kadın yemeği hazırlamaya başlar. Koca ise, beş-on dakikalık öğle şekerlemesi için, en uygun ve en güzel gölgeye/yere çekilmiştir. Öğle yemeği yenilir, kadın bulaşıkları ve çantayı toplar. Öğle namazını kılar, kocasıyla birlikte tekrar işe başlar; onunla akşama kadar yarışırcasına çalışır. Bu arada herifin akşama kadar sigara molası bayağı yer tutmaktadır.

Eh! En sonunda akşam olur, kadın en ağır yükleri kendine seçer. Sepete her şey konur. Koca, oturduğu yerden yavaşça kalkar ve kendisine ayrılan en hafif eşyaları alır. Hayvan ve çocuk yoksa yanlarında, yolda gelirken, akşam yakacağı odunları ve hayvanların yiyecekleri otları ve alafları toplamak işi de, kadına kalır.

Köy insanının evinde ahır ve ahırda da ineği vardır. Günün iş yorgunluğuna rağmen, kadın inekleri sağar, ahırı temizler, evine çıkar. Akşam yemeğini hazırlamak için ocağı veya sobayı yakar. Yemek hazır olunca, bütün ev halkını yemeğe çağırır. Yemek yenir. Kadın bulaşıkları yıkamaya tekrar koyulur. Bu esnada akşam sağdığı sütü de kaynatır, yoğurt yapmak için mayalar.

Karnı doyan herif, bu toklukla hafif bir şekerleme yapar. Kadın, bulaşıkları yıkayıp evi topladığında(süpürme, silme vb.),  koca uyanır ve sinirli bir sesle bağırır: “Çay nerde?”

Kadın kızsa da, kocasına olan saygısından ve aldığı terbiyeden, yine de sesini çıkarmaz; ama mırıldanmadan da edemez: “Sanki benim on tane kolum var, bugün de içmeyiversen olmaz mı şu çayı?.”

Kadın kaynayan sudan, hemencecik çayı demler, kocasına ikram eder. Bu esnada saat gece olmuştur. Dokuz, on olan saatte kadın, son bulaşıkları da yıkar. Eğer ekmeği tükenmişse hamur yoğurur, ekmek pişirir ve vakit olur gecenin yarısı. Bu yorgunlukla, uyuklayarak, yatsı namazını kılan kadın, dizlerinde kalan son güçle kendini yatağa atar; ta ki yarına dinç kalkabilsin.

İşte,  analarımızın evliliklerinden bu yana çektikleri çilenin bir günlük kısa hikâyesi…

Ahmet KARAHAN (06/01/2011, Sakarya)



 Editör :  Ahmet KARAHAN

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 235 Puan Verildi
 Kaynak :  http://www.catak.info

 Kategori  Editörden

7428 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 1 )   

 Şefik Bayram

19.01.2011 22:45:38 

  Çile İle Keyf

Cevapla


Hocam harika yazmışsın. Gerçekten analarımız ne zahmetler içinde bizleri büyütmüş. Yazmadığın bişey pek kalmamış vallahi. Biraz güldüm hocam ama, daha çok üzüldüm.Hala bu zamanda devam bu durumlar. Keşke birazda kadınlarımıza yardımcı olabilsek. Eline sağlık hocam. Birde okurken geçmişe döndüm.


İp Adresi Kayıtlı   

Sayfa  

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 3
 Bugün : 207
 Dün : 498
 Toplam : 1249502
 Ip No : 18.117.153.38
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.5000 32.5586
  Euro 20.9548 21.0936
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

18.488,93 saniye.