Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Benim ve Senin Meselen: Bizim Meselemiz - http://www.catak.info/
   
 

Eda TOPAR ¬

Eda TOPAR

 Benim ve Senin Meselen: Bizim Meselemiz

Benim ve Senin Meselen: Bizim Meselemiz
 Yazı Boyutu

 Tarih : 23.01.2021 - 08:23:36 


İnsan, içinde bulunduğu dünyayı anlamaya ve anlamlandırmaya ihtiyaç duyduğu ölçüde insandır. Anlamak Anladığını zannetmenin çok daha ötesinde olan bir eylemdir. Kendini tanıyamamış olan insanın, kâinatı anladığını iddia etmesi, kuru bir yanılgıdır


     Ben'im ve Sen’in Meselen: Bizim Meselemiz!                                             

 

     Her insan, bu dünyada var olma sebebini sorgular. Var olma sebebine dair, zihninde birtakım düşünceler üretir. Üretmiş olduğu düşünceler doğrultusunda, kendisine bir yol tayin eder.

     İnsan, yaratılışı gereği, içinde bulunduğu toplumdan ve çevreden etkilenen bir varlıktır. İnsan, eşref-i mahlukat olarak yaratılmıştır. Yani; yaratılmışların en şereflisi. Her şey, insanın hizmetine sunulmuştur. Fakat bunun yanı sıra, dağların kaldıramayacağı “kul olma” sorumluluğu da insana verilmiştir. Nedir kul olmak? Biraz bunu konuşalım.

     Kul olmak, kul olabilene rahmet, kul olmak istemeyene zahmettir belki de! Kul olmak, özgürlüktür. Fakat günümüzde, özgürlük kavramını kötü ve çirkin eylemlerle eşdeğer tutan bir düşünce sistemi vardır. Ben özgürüm, istediğim her şeyi yapabilirim, insanlara hakaret ederek hakikatlerine saldırabilirim gibi, saymakla bitmeyecek bir özgürlük inancı vardır. Bu özgürlük, insanı kendisinden uzaklaştıran ve insana özünü unutturan bir özgürlük anlayışıdır. Esasında özgürlük dediğimiz şey, insanı masivâ aleminden temizleyerek Maverâ alemine ulaştıran bir faaliyettir.

     İnsanın kalbine ve ruhuna hükmeden ve insanı esareti altına alan çirkinliklerin özgürlüğü, özgürlük müdür? Bu noktada insan, sadece özgür olduğunu zanneder. Hayatından yitip giden hakikatin farkında değildir. Bu durum, insanın kendinde olmaması durumudur.

     İnsanın kendinde olması, zihnî ve kalbî bir hareket ile sağlanabilir. Zihnini ve kalbini, içinde bulunduğu zaman ve mekânın masivâsından temizleyerek (ribat), kendisine tevarüs edilen hakikatle irtibat kurma hareketidir bu hareket. “İnsanın irtibatı neye ise rabıtası da O’nadır” düşüncesiyle, kalbini ve zihnini hakikatten yana çevirerek bir rabıta kurabilmektir bu hareket. Her şeyden önemlisi, Müslüman şahsiyetin duruşudur bu hareket.

     Şahsiyet demek, tüm haliyle “kendilik” kazanmış bir ferd'i ifade eder. Ferd, Müslüman bir zihin ile bilme yolculuğuna çıkar. Bilme yolculuğunda, kendisine tevarüs edilen hakikate sımsıkı sarılarak, hakikat hakkında bir fikir edinir. Bu sayede, kalbini ve zihnini, geçici olanın tasallutundan kurtaran kişi, kalıcı olan ile irtibat kurarak, irfan yolculuğuna çıkar. İrfan yolculuğu, bilme'nin ötesinde ve olma'nın berisinde olan bir “bulma” faaliyetidir. Burada kişi, bulduğunu temellük eder. Bulduğu şeyle kendisi arasında bir irtibat kurar. Bulduğunun kendisinden olduğunu ve kendisiyle derin bir bağ içerisinde bulunduğunu idrâk eden kişi, bulduğunu sahiplenir. Hiç şüphesiz ki, insan neyi sahiplenirse ondan kıymet alır. Sahiplenilen her şey, insanın zihnini, zeminini ve zamanını kuşatır  Hakikat namına bir şeyler sahiplenmek; insanın; zihnini, zeminini ve zamanını temize çekmesi demektir.

     İnsan, temellük ettiğini temessül eder. Yani; kişi, neyi sahiplenirse O’na benzer. Hikmet yolculuğu ile, hakikati temessül etme noktasına gelen kişi, artık dünyalık olan ayak bağlarından kurtulmuştur. İşte, gerçek özgürlük burada başlar! Hiçbir şeyin kölesi olmayıp, yaratılış gayesini idrâk eden bir kulun özgürlüğünden daha önemli bir özgürlük olabilir mi?

     Bu özgürlüğe kavuşabilme noktasında, yaşanılan çevrenin etkisi, göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Görüntü, bir zihni etkiler. Bir zihin, bir toplumu etkiler. Bir toplum, bir şehri etkiler.

     Günümüzde etrafımıza baktığımızda, yaşadığımız şehirler ve görüntüler, Müslüman bir zeminin çerçevesini ne kadar sunuyor?

     İklimlerin, insanları etkilediğinden bahsedilir. Soğuk iklimlerde yetişen insanların, sıcak iklimlerde yetişen insanlara nazaran, daha soğuk kanlı olduğu söylenir. Ben bu durumu, şehirlerin yapısının, insan üzerinde olan etkisine benzetiyorum. Beton yığınlarından oluşan bir şehir, insanlığa nasıl ruh sunabilir? Nasıl Müslüman bir zemin kurabilir?

     İnsanların samimi olmayan görüntüleri, bir şehrin görüntüsü hakkında bilgi vermektedir. Hayattan bıkmış ve asık suratlı insanlar, soğuk beton yığınlarını andırıyor. Samimiyet yok. Samimi niyet yok. Tüketme çılgınlığı ile tükenmiş insanlar var. Madde ile işgal edilen bir zihin, madde ile toparlanacağını zanneder. Oysa hakikat, orta yollu bir tevâzuyu tezahür eder.

    Kendinden olmayanla işgal edilen bir zihin, zeminini bulamaz. Zeminini bulamayan kişi, haddinden fazlasını talep eden bireyi simgeler. Kul olabilmek, haddini bilen kişinin şahsiyet kazanmasıdır. Haddini bilen, kendisini bilir. Kendisini bilen, zeminini bulur. Zeminini bulan, Rabbini bilir. Rabbini bilen, kul olabilme şerefine nail olur.

Bütün mesele; “kul olabilme” meselesidir.

 

 



 
1 2 3 4 5   Bu Yazıya Toplam 80 Puan Verildi
 Kaynak :  Eda TOPAR

 Kategori  Editörden

 
 
 

 

 Duyuru
 Köşe Yazıları

Ahmet TESNİMÎ

Ahmet TESNİMÎ ¬
Aforizmalar

Mehmet VARICI

Mehmet VARICI ¬
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Eda TOPAR

Eda TOPAR ¬
PLATON VE BAUDRİLLARD DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLİK VE GÖRÜNÜŞ

İslam Ve Hayat

İslam Ve Hayat ¬
Öz Lisânımız

Rıdvan GÖK

Rıdvan GÖK ¬
SEYİR DEFTERİ

Recep ALMAZ

Recep ALMAZ ¬
Hastalık Bile Bizim İçin Bir Nimettir

M. K. Tırpancı

M. K. Tırpancı ¬
Maksadınız Ne?
 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Nisan 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 15
 Bugün : 599
 Dün : 574
 Toplam : 1250468
 Ip No : 3.12.34.178
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.4742 32.5327
  Euro 20.9111 21.0496
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker



Editörden | Köyümüz | Tarihçemiz | Töremiz | Sülâleler | Yöreden | Eğitim-Kültür | Müellim | Müellif | Serbest Kürsü | Tespitlerim | Şair/Şuur/Şiir | İktibas | Âkif EMRE | Zaruri Yazılar | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 04.04.2009- http://www.catak.info/ - Tüm Hakları Saklıdır. 

Sitede neşredilen yazılar, site yöneticisinden habersiz alıntı yapılamaz ve başka bir yerde yayınlanamaz.

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

53.938,50 saniye.